Historie

Van de Nacht naar de Dag van Leeuwen

Op welke manier is het evenement Dag van Leeuwen ontstaan?
Nadat het evenement Nacht van Leeuwen ter ziele is gegaan, steken een aantal leden van de Braoiers hun koppen bij elkaar. Zij zijn van mening dat de inwoners van Beneden-Leeuwen toch niet onthouden kunnen worden van een jaarlijks terugkerend evenement.

Stichting Dag van Leeuwen

In juni 1997 wordt door Bart Gijsbers en Henk Janssen een nieuwe Stichting in het leven geroepen, de Stichting Dag van Leeuwen.
De Stichting slaat een geheel andere weg in, de Dag van Leeuwen moet een familiedag bij uitstek gaan worden. Bij dit kindvriendelijke evenement staat het gezin centraal met extra aandacht voor de jeugd. Het evenement moet laagdrempelig worden zodat iedereen de Dag van Leeuwen kan bezoeken. Er wordt geen entreegeld gevraagd en de organisatie probeert de attracties gratis te houden.

Groei

De organisatie roept de hulp in van vrijwilligers en sponsors. De vrijwilligers worden gevonden bij de leden van de carnavalsvereniging de Braoiers, de senatoren, de vriendengroep “Buiten Westen” en de leden van de Activiteiten Commissie. Sponsors worden gezocht bij de plaatselijke ondernemers en de ondernemers uit de omliggende kerkdorpen.
Vanaf 1997 groeit de Dag van Leeuwen ieder jaar. Ook het terrein waarop het evenement gehouden wordt is sterk uitgebreid. Aan het terrein rondom de Wiel wordt de Sportlaan en het Dorpsplein toegevoegd.

Wiellawaai

In 1998 blijkt dat de Dag Van Leeuwen niet alle leeftijdsgroepen bereikt. Het muziekevenement ‘Wiellawaai’ wordt georganiseerd aan de vooravond van de Dag Van Leeuwen. Speciaal voor de tieners en verdere leeftijdsgroepen wordt een avondvullend muziekprogramma tegen betaling aangeboden. De invulling van het programma wordt steeds gedaan door een top 40 orkest/band en een of twee artiesten. Ook dit muziekevenement vindt plaats op het terrein aan de Wiel
Sinds 2007 werd besloten het feestweekend te starten op vrijdagavond met Goud van Oud, welke later werd omgezet naar The 90’s en later was de vrijdagavond bestemd voor de jeugd met nationale- en internationale dj’s. Momenteel is de vrijdagavond omgedoopt in “Crazy Friday” om hiermee een grotere doelgroep te betrekken. De artiesten voor deze avond zijn zeer gevarieerd. Zo is er voor ieder wat wils tijdens het feestweekend van de Dag van Leeuwen.

Hoogtepunten

Inmiddels hebben al heel veel grote artiesten een gastoptreden verzorgd in de feesttent aan ’de Wiel’, zoals Frans Bauer, Gerard Joling, Jan Smit, Nick en Simon, Jannes, Kraantje Pappie en André Hazes Jr.
Hoogtepunt tijdens al deze edities is waarschijnlijk toch wel de editie van 2014 waarbij in de feesttent op de zaterdagavond, het publiek kon genieten van de voetbalwedstrijd van Nederland-Costa Rica. Een tent vol feestende mensen, na een zinderende wedstrijd en de overwinning van het Nederlands Elftal.

Trots

En nu aan de vooravond van de 24ee editie hoopt Stichting Dag van Leeuwen op een superweekend waarbij wederom aan iedereen is gedacht.
Maar dit alles zou niet mogelijk zijn zonder alle vrijwilligers, sponsoren en iedereen die dit weekend een warm hart toedraagt.
Het bestuur is trots dat de Dag van Leeuwen in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot dit grote evenement, wat regionaal grote bekendheid heeft.