Geschiedenis

Het Maas en Waalse Kampioenschap Buikschuiven door de jaren heen.

Geschiedenis: Het Maas en Waalse Kampioenschap Buikschuiven door de jaren heen Het Maas en Waalse kampioenschap buikschuiven werd geïntroduceerd op de Dag van Leeuwen in 2000 en is in 2015 toe aan de 15e editie (plus één). Een twaalftal teams schreven zich het eerste jaar in voor deelname aan dit nieuwe onderdeel van de feestdag, waaronder carnavalsvereniging de druipneuzen en de PantsPals. De carnavalsgroep greep de overwinning in het eerste jaar en won het bierpakket.

Medeorganisator Arnold de Kryger zei destijds tegen De Gelderlander: “We hadden ergens van een dergelijke wedstrijd gehoord en ik dacht: dat zou wat zijn om een dag als vandaag op te leuken. Wat betreft de publieke belangstelling hoeven we niet te klagen: er is publiek genoeg en er hebben zich twaalf teams ingeschreven.” Het buikschuiven trekt altijd veel bekijks en is daarmee een mooie attractie op de Dag van Leeuwen. Organisator Henk Janssen liet in 2006 door De Gelderlander optekenen: “Het is altijd één van de grootste publiekstrekkers.” De allereerste keer buikschuiven werd gehouden op het gras bij de feesttent aan De Wiel. Na wat omzwervingen in de jaren daarna, belandde de baan in 2003 op de Ringkade voorbij de Middenpas richting de dijk. Daar vond het buikschuiven plaats tot 2009. Sinds 2010 werd geschoven in de Christinestraat achter de molen, om in 2015 te verhuizen naar het grasveld bij de Sportlaan.

De opzet van het buikschuiven veranderde door de jaren heen nauwelijks. Een ferme aanloop, een goede afzet en glijden maar naar de bel boven de waterbak aan het eind van de baan. De kunst van snel glijden is zo min mogelijk weerstand te krijgen van de baan. Handen en voeten van de baan en glijden op de buik is de beste techniek, vandaar de naam buikschuiven.

De opbouw van de baan uit pallets is nooit veranderd. Het oorspronkelijke schuifdoek werd een paar jaar geleden gestolen, waardoor last minute vijverfolie werd geregeld. Vader en zoon Peter en Davy Hol zijn al jaren betrokken bij de buikschuifbaan. In recente jaren introduceerden zij een vernuftig sprinklersysteem, waardoor de baan precies goed wordt natgehouden. In combinatie met de echte groene zeep het ideale recept voor een goede buikschuifbaan. Die zeep ruik je overigens nog weken na het buikschuiven!

Naast het buikschuiven voor volwassen doen er ieder jaar ook veel dames en jeugdteams mee. Het buikschuiven is bij uitstek geschikt voor een leuke familieactiviteit waarbij de kinderen buikschuiven, aangemoedigd door de ouders. De teamnamen zijn vaak welklinkende verzinsels als ‘De Gladde Glibbers’, ‘De Durglijers’ of de naam van de carnavalsvereniging ‘De Braoiers’ en ‘Klotezat’. Vaste commentatoren sinds jaar en dag zijn Antoon Hol, Marc van Haagen en Co van der Heijden die het buikschuiven vakkundig aan elkaar praten. Verschillende vrijwilligers verzorgden door de jaren heen de tijdmeting en het bijhouden van de scores.

Het enige team dat alle jaren meedeed aan het buikschuiven was het team De PantsPals bestaande uit Pieter Salet, Niels en Kevin Boumans en een wisselde vierde schuiver. In 2001 greep het team voor de eerste keer de hoofdprijs bij de teams, om daarna van 2004 t/m 2011 onafgebroken het buikschuiven te winnen. Logischerwijs werd ook individueel het nodige eremetaal binnengehaald door de teamleden, waardoor de prijzenkast aardig gevuld is.

Sinds 2012 neemt het team een deel van de organisatie voor zijn rekening en dat is ook dit jaar weer het geval. Andere bekende buikschuivers door de jaren heen zijn Peter Hol, Maarten Zondag, Ruud van Kerkhof en de talentvolle Maikel van Haagen. Hij wist in 2012 de individuele titel binnen te halen.

De teamprijs ging in 2012 naar het - alhoewel met Leeuwense namen - uit Brabant afkomstige team 'Wat schuift het?', bestaande uit Tim Salet, Joep Salet, Kees ‘Kapot’ Willemsen en Michiel van Rhijn. Ook in 2013 en 2014 greep dit team met een veranderde samenstelling de titel. Wordt het vier op een rij in 2015 of grijpt een ander team de macht? Maken de PantsPals een comeback?

Sinds 2013 worden de buikschuiftijden elektronisch gemeten met apparatuur goedgekeurd voor de Olympische Spelen naar een ontwerp van Niels Boumans. Hiermee hopen we de aanzet te geven tot een topsportsegment binnen het buikschuiven. Alle gekkigheid daargelaten, er wordt weer veel publiek verwacht bij het buikschuiven. Spektakel gegarandeerd – helemaal als Kees ‘Kapot’ meedoet - dus mis het niet! Of nog beter: doe mee!